Vad kostar det att anlita en elektriker?

Priset kommer att bero på hur omfattande elinstallation som krävs och vad det är för kvalitet på ditt nuvarande elsystem. Om du redan har ett modernt elsystem kanske det räcker med en enklare installation eller reparation. Ska däremot hela systemet bytas ut kan du räkna med att kostnaden ökar kraftigt. Här kommer vi titta på hur man räknar ut kostnaden för att anlita elektriker.

Arbetskostnad

Arbetskostnaden beräknas enligt timpriset för elektrikern gånger antalet arbetstimmar för själva elarbetet. I Sverige är det vanligt att en elektriker tar någonstans mellan 500-600 kr per timme. Bor du i ett äldre hus där elektrikern måste byta ut ledningar, strömuttag, elcentral med mera kan det ta ett par arbetsdagar. För ett nybygge eller en totalrenovering kan det faktiskt gå snabbare, eftersom elektrikern har lättare att komma åt och göra sina elinstallationer. Tänk på att du kan utnyttja rotavdraget för arbetskostnaden.

Materialkostnad

Den andra stora delen av totalkostnaden är materialkostnaden. Hur mycket material som krävs och vad det kostar kan variera stort beroende på elinstallation. Strömbrytare, kontakter, spotlights och dylikt är ganska billiga, men till exempel en elcentral eller andra större objekt kostar en hel del pengar. Grundregeln är att standardmaterial är mest prisvärt medan speciallösningar och exklusiv design kommer kosta extra. Du kan alltid rådfråga en elektriker om materialet eller göra egna efterforskningar på nätet.

Ta in flera offerter

För att kunna jämföra alla alternativ och få ett rättvis prisbild är det bäst att ta in offerter från många olika elföretag. Glöm dock inte bort att också undersöka att de har behörighet och goda referenser. Kontrollera vad som ingår i offerten. Ibland är inte materialkostnaden medräknad. Moms ska vara inkluderat i offerter till privatpersoner. Verkar priset ovanligt billigt i jämförelse med de andra alternativen kan det vara läge att vara misstänksam. Ser allt bra ut är det bara att välja det bästa elföretaget. Därefter kan du tillsammans med företaget gå in mer i detalj och se till att ni är överens om de olika kostnadsposterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *