Senaste nyheterna inom smarta fönster

Hur smart kan egentligen ett helt vanligt fönster bli, undrar du kanske. Svaret är att det kan bli betydligt smartare än man kanske kan tro. Världen över försöker forskare och skarpa snillen att göra så kallade smarta fönster. Den stora fördelen med dessa fönster är att man kan spara mycket energi genom att förhindra energiläckage. Ju bättre och tätare fönster med bättre isolering, desto mindre energi går åt till att kyla ner en byggnad under sommaren eller för att värma upp den under vintern. Något som onekligen låter rätt smart.

Ett fönster kan göra stor skillnad

Ett smartare fönster kan alltså göra stor skillnad och vara en viktig pusselbit i kampen för en mer energisnål och miljövänlig värld. I vårt samhälle gäller det att hitta flera nya sätt att effektivisera på, så att den energi som vi framställer och förbrukar räcker längre. En sida som har en del nyheter inom detta och där du givetvis kan läsa mer om fönster på kronfonster.se också. Särskilt utvalda material och avancerad plasmateknik är några av ingredienserna när man försöker framställa fönster med högre smarthet än vad som finns. Till exempel kan man lägga ett tunt lager av zinkoxid ovanpå en bit glas för att förändra glasets egenskaper.

Glasklar framtid med smartare glas

Den särskilda zinkoxiden ger glaset en särskild lutning på ena sidan. Det ger mindre ljusinsläpp och gör att det går att styra hur mycket ljus som passerar genom fönstret. Något som leder fram till stora energibesparingar. Det finns mycket energi som går till spillo. Cirka en procent av all energi som används i Amerikas förenta stater varje år är energi som går till spillo på grund av glas som inte är tillräckligt smarta eller energieffektiva. Det handlar alltså om stora mängder energi som skulle kunna tillvaratas och användas på bättre sätt. I nuläget är smarta glas fortfarande dyra. Utmaningen nu ligger i att få ner kostnaderna till slutkonsumenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *